Herdenkingsconcert 65 Jaar Na De Ramp

Geplaatst op 01/02/2018Het is bijna 65 jaar geleden dat in Nederland de watersnoodramp plaatsvond. Om hierbij stil te staan organiseerden de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) een herdenkingsconcert voor de inwoners van de Krimpenerwaard. In Nederland verdronken bijna 2000 mensen tijdens de watersnoodramp. Ook in Krimpen en Ouderkerk aan den IJssel waren er slachtoffers. De Nederlandse regering reageerde op de ramp met het Deltaplan, met in 1958 het eerste Deltawerk, de Hollandsche IJsselkering in Krimpen aan den IJssel. Inmiddels is er een tweede Deltaplan, waarbij de dijken in het binnenland verder worden versterkt. In de Krimpenerwaard is de Lekdijk verstevigd en de komende jaren wordt gewerkt aan het versterken van de IJsseldijk.
Herdenkingsconcert 65 jaar na de ramp werd afgelopen donderdagavond 1 februari 2018 een feit in sporthal de Walvis in Krimpen aan de Lek. Er werkten 150 muzikanten van 3 orkesten uit de Krimpenerwaard aan mee. Concordia uit Krimpen aan den IJssel o.l.v. Rob Sloekers, fanfareorkest Lekkerkerk o.l.v. Ria Cornet en Crescendo uit Krimpen aan de Lek o.l.v. Carlo Balemans. Trompet solist Teus Nobel speelde het Requiem van Eric Vloeimans met begeleiding van de drie gezamenlijke orkesten. Het muziek programma ging vergezeld van films en achtergrondbeelden.
Het gehele project rondom de herdenking van de watersnoodramp werd gecoördineerd door muziekvereniging Concordia uit Krimpen aan den IJssel.
Hier de reactie na afloop van het concert van dirigent Rob Sloekers: Ongelofelijk trots op ons, de muzikanten van de Muziekverenigingen Lekkerkerk, Crescendo en Concordia, collega dirigenten Carlo Balemans en Ria Kornet, samen met Teus Nobel als onovertroffen storyteller......de beeldregie en productie-ondersteuning een optelsom aan creativiteit Wow; ....geluid, regie, licht....kortom techniek, vaak vergeten maar essentieel en gisteren absoluut van grote klasse. Organisatie top; begin er maar eens aan! Dit was een emotionele muziekreis met eerbied voor de slachtoffers van de Watersnoodramp 1953, zo moest het zijn en zo was het.... Dankjewel voor deze mooie avond....Klik hier om het krantenartikel in het groot te bekijken


Terug naar het overzicht